Hindistan’ın buğday ihracatını durdurması üzerine buğday fiyatı bugün açılışta ton başına 435 avrodan işlem gördü.
Hindistan’ın, kendi halkının gıda güvenliği sağlamak için buğday ihracatına yasak getirmesi, buğday fiyatlarının fırlamasına yol açtı ve bu sabah buğdayın ton fiyatı 435 avrodan açıldı.
Doğalgaz ve petrol fiyatlarından sonra buğdayı fiyatı da rekor seviyeye yükseldi.
Tarım ve tarımsal sınai alanında uzmanlaşan agritel.com uzmanları, yeni hasat buğdayın ton fiyatının bu sabah açılışta rekor seviyeye çıktığını ve bu artışın Hindistan’ın ihracatı durdurma kararına tepki olduğunu belirtiyor.
Hindistan, hükümetin özel izin verdikleri dışında 1,4 milyara ulaşan nüfususun “gıda güvenliğini” sağlamak ve her ay milyonlarca aileye verilen gıda yardımı programını sürdürebilmeyi mümkün kılmak için buğday ihracatını yasakladığını duyurmuştu.
Cumartesi günü alınan karardan önce imzalanan sözleşmeler ise yerine getirilecek. Ülkelerden gelen talepler artık “ihtiyaçlarını karşılamak için” duruma göre onaylanacak.
Hindistan Ticaret Bakanı BVR Subrahmanyam dün, “Bu bir piyasa düzeltme önlemidir. Çünkü yurt içi fiyatlardaki artış arzla dengelenmiyor. Fiyatlardaki artış, panik tepkisine yol açıyor” demişti.
Bakan, Hindistan’ın bazı bölgelerinde buğday ve un fiyatlarının yüzde 20-40 arttığına dikkat çekerek, “Biz buğdayın stoklanmasını ve amacı dışında kullanılmasını istemiyoruz” dedi.
2019’da 220 bin ton, 2020’de 2,15 milyon ton ve 2021’de 7,21 milyon ton buğday ihraç eden Hindistan, bu yıl da 10 milyon ton dışsatım yapmayı planlıyordu.
Aşırı sıcaklar
Hindistan’ı etkisi altına alan aşırı sıcaklar, bazı bölgelerde başakların kavrulmasına ve dolayısıyla rekoltenin düşmesine yol açtı.
Tahminlere göre, 2021’deki 109 milyon olan buğday üretiminin bu yıl yüzde 5 azalması bekleniyor.
Mart ayında gözlenen benzersiz sıcak hava dalgası, iklim değişikliğine bağlanıyor.
Hava sıcaklığı mart ayında 45 dereceye kadar yükseldi ve özellikle ülkenin kuzeyinde buğday ekim alanlarını olumsuz etkiledi.
Hindistan, dünyanın ikinci büyük buğday üreticisi olsa da uluslararası piyasada önemli bir role sahip değil zira buğday ekimi özellikle iç tüketime yönelik olarak yapılıyor.
Hindistan, 2021 yılında buğday ihracatının yarısını Bangladeş’e yapmıştı.
Hindistan’ın buğday ihracatı zaten, kalite sorunları ve Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) devlet tarım sübvansiyonlarına ilişkin kuralları nedeniyle sınırlı kalıyor.
Hindistan’ın kendi stoklarını korumak amacıyla ihracatı yasaklaması G7 ülkelerini de kızdırmıştı.
Almanya Tarım Bakanı Cem Özdemir dün, Almanya’da Stuttgart kentinde toplanan G7 ülkeleri Tarım Bakanları toplantısından sonra yaptığı açıklamada, herkesin ihracata buna benzer kısıtlamalar getirmesi halinde bunun sadece krizi daha da ağırlaştıracağını ve Hindistan’a ve çiftçilerine de zarar vereceğini söylemişti.
Kaynak: Ceyhun Ergüven / Ajans Bizim